dissabte, 31 de març del 2012

Quina Setmana Santa ens espera?

Bé, publiquem aquest nou post per a comentar el que ens podria deparar la propera setmana on molts de vosaltres probablement tingueu vacances de Setmana Santa. Primer de tot ens fixarem en el que diu, a dia d'avui, el meteograma de wetterzentrale per a la propera setmana, cal repetir que a mesura que ens allunyem cronològicament la fiabilitat es va perdent.

meteograma de wetterzentrale
Per començar ho fem analitzant el cap de setmana, que és el que tenim més proper. Per a demà dissabte el temps serà esplèndid, digne d'un ambient preestiuenc, com si estiguéssim a finals de maig, les temperatures com avui tornaran a ser força elevada, tornarem a fregar els 24ºC - 25ºC al barri, però si viatgeu cap a l'interior es poden repetir els 27ºC o 28ºC. El diumenge serà un altre dia molt estable, amb temperatures encara força elevades i molt poca nuvolositat, potser alguns núvols d'evolució al pirineu que puguin deixar algun ruixadet de tarda, no obstant com es veu en el Geopotencial la bosseta d'aire freda situada al golf de Cádiz s'eixample i s'aproxima cap a casa nostre.
 
GFS > 850hPa a dissabte 14h
GeoZ500 a dissabte 14h








GFS > 850hPa a diumenge 14h
GeoZ500 a diumenge 14h











Primers ruixats de tarda al pirineu per diumenge.
Analitzat el tranquilíssim cap de setmana, comencem a analitzar la setmana entrant.

Dilluns: El dilluns les temperatures començaran a iniciar un descens paulatí que durarà quasibé tot el que queda de setmana, les ISO de 10ºC que teniem el cap de setmana anirant disminuïnt provocant que els núvols d'evolució poc a poc agafin més presència i deixin anar algun ruixat de tarda... Poca cosa encara.

GeoZ500 a dilluns 14h
GFS > 850hPa a dilluns 14h




 



 

Tamborinades esporàdiques pirenaiques per dilluns.
(Nota: La fiabilitat a més de 3 dies és sempre baixa, cal pendre-s'ho com una tendència més que un pronòstic)

Dimarts:
Pel dimarts la inestabilitat atmosfèrica seguirà en augment, les ISO tan a 500hPa com a 850hPa segueixen baixant provocant molta més inestabilitat de tarda a tot el Pirineu, les tempestes també arribarien a afectar moltes zones del prepirineu i litoral i prelitoral del nord-est. Aquí a Barcelona, poca cosa encara, però ja podriem tenir els primers ruixats de l'episodi. L'ambient serà més fresc. Res a veure amb les temperatures del cap de setmana.
GFS > 850hPa a dimarts 14h
GeoZ500 a dimarts 14h








Les tempestes de tarda seran generalitzades al Pirineu i prepirineu, també faran acte de presència al litoral i prelitoral del NE del país.
Dimecres: Pel dimecres seguiriem parlant de tardes de ruixats i tempestes generalitzades per tot el país, no estariem parlant d'un temporal de pluges generals en cap moment però si de tempestes que es podrien formar aquí i allà a partir del migdia principalment. L'ambient seguirà fresc, caldrà abrigar-se més. 
GeoZ500 a dimecres 14h
GFS > 850hPa a dimecres 14h

Ruixats i tempestes a qualsevol punt del país.
Dijous: El dijous el descens de les temperatures ja seria acusat en referencia al cap de setmana, la cota de neu baixaria i podriem esperar nevades al Pirineu. 
GeoZ500 a dijous 14h
GFS > 850hPa a dijous 14h



Nevades al Pirineu Occidental i ruixats probables a la costa central
Divendres: Tot i que ja és anar moooolt i moooolt lluny, pel divendres els mapes es complicarien notablement, amb un petit embossament d'aire fred situada al sud-oest, això podria generar pluges molt més quantioses a casa nostra. 

GeoZ500 a divendres 14h
GFS > 850hPa a divendres 14h
Una embossament d'aire fred podria deixar-nos força litres al barri, necessaris d'altre banda.
Resumint, mapes en ma, iniciarem una Setmana Santa, començant per aquest cap de setmana, molt i molt tranquil, amb temperatures preestiuenques i un ambient totalment asolellat, a mesura que passin els dies la inestabilitat anirà incrementant-se paulatinament fins acabar-la amb ruixats més o menys generalitzats les temperatures passaran de ser preestiuenques a finals d'hivern. Torno a insistir en que el pronòstic a tants dies és molt poc fiable, per tant ens ho hem d'agafar en pinces. De moment a gaudir d'aquest fabulós cap de setmana que ens espera, feu-nos fotos i envieu-nos-les a facebook i a twitter, entre tots les comentarem.

A veure fins a quin punt encertarem el pronòstic. Ho veurem el divendres que ve.



Fonts:
Meteociel, Wetterzentrale

GFS Geopotencials: Sortida de les 12h del dia 30 de març.
GFS Precipitacions:  Sortida de les 18h del dia 30 de març


Salut i méteo!


Marc Sant
Meteoguinardó











2 comentaris:

  1. No pot ser que després de 4 mesos sense pluja tinguem una setmana santa amb xàfecs...!! Me'n vaig al sud de França i agrairia molt que no plogués durant divendres ni dissabte...:'( Però pel que dius...ho veig magre jajaj

    ResponElimina
  2. Hola Cristina, gràcies pel comentari. Això és el que deien els mapes ahir, com vaig dir, pronosticar a 7 dies es diguem-ne que una temeritat, però si que les condicions sembla que seran més inestables i que els ruixats podrien imposar-se, sobretot de cara al final de setmana.

    Salutacions
    Meteoguinardó

    ResponElimina